SEO optimizacija sajta - šta sve dobijate?

Imate web sajt ali niste povećali prihod ? Šta će vam onda ?

Koja je namena web sajtova? Pokušaću da vam objasnim . Podeliću ih u dve osnovne vrste: (ovo je malo gruba podela, ali neophodna da bih vam pojasnio) :

 • Web sajt kao virtuelna vizit karta
 • Web sajt kao virtuelni prodavac

Web sajt kao vizit karta je najrasprostranjenija vrsta u Srbiji. Predstavlja najlakši vid zarade za dizajnera a čist gubitak za poslodavca.

Ovakvi sajtovi uglavnom sadrže osnovne podatke, naziv i logo firme, opis usluga i kontakt. Za mene kao dizajnera ovo je brz i lak prihod, 150 evra za 5 dana, a poslodavac ovakvim rešenjem ne povećava svoj prihod vec pravi čist gubitak od 150 evra. Zašto ? Do ovakvih web sajtova potencijalni klijenti dolazi isključivo ukucavanjem web adrese ovog sajta u svoj web browser, ali šta je sa klijentima koji ne znaju za ovu adresu ?

Recimo da je klijent rešio na internetu da potraži neki mobilni telefon. Poslodavac ima sajt www.goranmobile.com , sa odličnim odradjenim dizajnom, spiskom svih mobilnih telefona i karakteristikama, cena, slika, kontakt telefonom, ali on se neće naći u google pretrazi, zato što nema odradjen SEO. Klijent će ga pronaći ukucavanjem kompletne web adrese, i to je jedini način.

Ovakva vrsta web sajtova ne prodaje proizvod, već predstavlja samo vizitkartu, i uglavnom služi kao vid obaveštenja za već postojeće klijente, ovakvi sajtovi ne šire mrežu novih klijenata.

Web sajt kao virtuelni prodavac je najpopularnija vrsta svuda u svetu, služi za proširenje mreže klijenata, jeftina reklama, čista zarada za poslodavca.

U Srbiji je slabo rasprostranjena, pošto se o seo optimizaciji sajta ne zna puno. Seo optimizacija sajta je u Srbiji postala popularna tek pre dve godine, do tada smo imali gomilu virtuelnih vizitkarti. Kako ovo funkcioniše?

Poslodavac sa sajtom www.goranmobile.com sada već želi da proširi mrežu klijenata i da mu sajt služi za prodaju svojih proizvoda. Odlučio se za seo optimizaciju. Recimo da hoće da poveća prodaju telefona nokia n70. Odredili smo da to bude ključna reč i pristupamo optimizaciji sa ključnom reči nokia n70. Potencijalni klijenti koji ukucaju u googlu ovu ključnu reč, u pretrazi će se naći www.goranmobile.com. .Seo optimizacija se izuzetno isplati kako poslodavcu tako i dizajneru. U ovom slučaju dizajner ne prekida saradnju sa poslodavcem kada završi sajt, praktično njihova saradnja tek počinje, dok poslodavac ima ogromnu mogućnost da poveća svoj prihod i da mu se sajt konačno isplati.

Da se ne lažemo Srbija nije veliko tržište kao recimo SAD, tamo se za web dizajn projekte izdvaja po nekoliko stotina hiljada dolara godišnje ali se sve to isplati.

Ukoliko vas interesuje cena seo optimizacija sajta popunite online formular i u roku od 24 sata dobićete cenu.

 • Google plaća kaznu od 500 miliona dolara

  Kompanija Google je pristala da plati kaznu od 500 miliona dolara ...

  Posted on: September 13, 2011 Kategorija: Sve o Googlu

 • Kako povećati Page Rank sajta

  Page Rank je stvoren od osnivača google-a Larry Page (po kome je dobio naziv) I Sergey Brin na Stanford Univerzitetu . PR označava važnost veb stranice. Kreće se od 1 – 10...

  Posted on: June 06, 2011 Kategorija: Seo optimizacija

 • SEO optimizacija sajta za pretraživače

  Seo ( Search Engine Optimization ) se svrstava u internet marketing I predstavlja optimizaciju web stranica za internet pretraživače . Ovaj termin se prvi put upotrebljava 1997...

  Posted on: June 06, 2011 Kategorija: Seo optimizacija