SEO optimizacija sajta za pretraživače

Seo ( Search Engine Optimization ) se svrstava u internet marketing I predstavlja optimizaciju web stranica za internet pretraživače . Ovaj termin se prvi put upotrebljava 1997 , tada je pozicioniranje po internet pretraživačima bilo jednostavnije, o ovome ćemo pričati malo kasnije.

Da bi razumeli SEO potrebno je da budete upoznati sa strukturom internet pretraživača. Oni sadrže sledeće osnovne komponente: Spider ,Crawler,Indexer ,Database ,Results engine ,Web server .

Da malo pojasnim:
Ukoliko imate internet stranicu u kojoj prezentirate svoje usluge mogućim potencijalnim klijentima ali nemate odradjen SEO to praktčno znači da ste pocepali pare koje ste dali web dizajneru. Bez optimizacije vi ste praktično nevidljivi na internet pretraživačima (google, yahoo… ). SEO je vrsta marketinga koja se bavi pozicioniranjem stranica za određene ključne riječi koje najviše odgovaraju tematici stranica i na taj način web stranice rangira više za određen rezultat pretrage.

Da pojasnim malo detaljnije:
Varijanta 1. Nemate odradjen SEO
Ukoliko imate web stranicu na kojoj prezentujete auto presvlake koje prodajete u svojoj radnji koja se zove Posao , I nemate odradjen SEO, potencijalni klijenti će vas pronaći na jedan jedini način, a to je ukucavajući vašu web adresu http/ posao.rs . Tu adresu znaju samo vaši postojeći kupci, a šta je sa svim onima koji hoće da kupe presvlake a nemaju pojma da vi imate web sajt ?

Varijanta 2. Imate odradjen SEO
Potencijalni kupac sedi ispred svog računara , otvara google I ukucava auto presvlake. Ukoliko ste rešili da to bude ključna reč za vaš Seo , vi se nalazite na prvoj stranici googla ( ukoliko nije ogromna konkurencija, što je u ovom slučaju baš tako ) , kupac vasu adresu upisuje na papirić, dolazi u vašu radnju I kupuje. Vi niste bacilli pare na dizajnera jer će vam se taj novac isplatiti u jako kratkom roku. Svi su zadovoljni I veseli.

Podelite sa prijateljima na facebook-u
This entry was posted in Seo optimizacija and tagged . Bookmark the permalink.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>