Kako povećati Page Rank sajta

Page Rank je stvoren od osnivača google-a Larry Page (po kome je dobio naziv) I Sergey Brin na Stanford Univerzitetu . PR označava važnost veb stranice. Kreće se od 1 – 10 . Što veći broj to veća važnost strane.

Patent na Google PageRank je u vlasništvu Stanford univerziteta, a Google ima licencu za korišćenje patenta. Za licencu je Stanford univerzitetu dobio 1.8 miliona akcija Google, koje je ta obrazovna ustanova unovčila na berzi 2005. godine za 336 miliona dolara.
U period kada su se Page I Brin tek upoznali pretraživači su drugačije funkcionisali, važnost su imale stranice sa velikom gustinom ključnih reči (high keyword density). Na ovaj način su webmasteri mogli da prevare system I tako se bolje rangiraju.

Page I Brinova teorija je dosta drugačija, oni smatraju da važnost stranice zavisi od broja linkova koji vode ka njima. Što apsolutno ima logike, ljudi sami linkuju stranice u zavisnosti od kvaliteta I relevantnosti sadržaja. Priča se ne završava samo tu, linkovi koji dovode do vaše stranice imaju svoju jačinu u zavisnosti od važnosti strane na kojoj se nalazi. Što je veći PR strane na kojoj se nalazi vaš link, vaš link je vredniji. Drugačije rečeno, vrednost linka zavisi od autoriteta stranice na kojoj se nalazi.

To vam je kao kod preporuka za posao, ako šaljete CV u Nokiu sa istim podacima kao I vaš komšija. Stim što vi šaljete preporuku koju ste dobili u bivšoj firmi, Telekom, dok vaš komšija ima preporuku od Microsofta, definitivno vaš komšija ima veću prednosti za to radon mesto.

PR takodje ima odredjene mane , I kod njega postoji mogućnost manipulacije. To je termin poznat kao google bomb. Pre nekoliko godina blogeri su linkovali sajt Džordža Buša preko ključne reči “miserable failure” , na taj način ko god je ukucao ovu reč na google na prvoj strani mu se pojao sajt Džordža Buša. Ova ključna reč je dolazila sa stranica visokog PR , I zato je imala veliku važnost. Iako to nije relevantan podatak kome google teži, ne misle baš svi da je Buš miserable failure.

Još jedna od mana jeste “link farming”. Postoji gomila link direktorijuma na kojima možete postavljati svoje linkove I to je još jedan od načina gradnje mreže linkova I povećavanje PR.
Neki od tih direktorijuma nemaju veliki PR I ne znače vam ništa, dok neki poprilično znače. Google za ovo zna ali ne može se preterano boriti protiv toga, uostalom vi ne možete da utičete na to ko će I gde staviti vaš link. Ukoliko se na ovo odlučite, bitno je da radite što prirodnije da se ne shvati kao spam.

Ajmo sada malo o tome koji su načini povećanja PR vaše strane

1. Jedinstven sadržaj
Ovo je najlakši način da povećate PR, što kvalitetniji, jedinstven, relevantan sadržaj to vas google više ceni.

2. Bot friendly stranica.
Ovo praktično znači da morate imati stranu koja je prijateljski usmerena ka google botovima. Bez preteranih java I flash navigacija, što čistiji css. Link ka site mapi je jako bitan, ukoliko vam je svaka strana linkovana ka strani koja linkuje sve vaše stranice (site map) , onda se google botovi jako brzo snalaze po vašem sajtu . Botovi se ne gube po navigaciji , već vole da je sve na izvolte. Odradjena SEO ON page optimizacija omogućava lakše snalaženje botova po sadržaju.

3. Webmaster tools and submissions
Submisija sajta na pretraživače I direktorijume. Ovo radite pomoću softvera koji vam omogućavaju bržu I lakšu submisiju, kao što su : Fast Directory Submitter, ImWishList Directory Submitter, digiXMAS Directory Submitter, ADDweb web site promoter 8 , internet business promoter 10
Ne preterivati sa submisijom na pretraživače , već raditi sve postepeno . Povećavati sadržaj sajta konstantno. Sve ovo mora da izgleda prirodno za google. Sve se radi u paketu. Direktorijumi, blogovi, pretraživači, članci, feedovi, I menjati linkove , ne uvek iste. Botovi ne smeju da shvate ovo kao spam. Znači što prirodnije.

4. Backlink izgradnja.

O ovome smo već pisali u OFF page optimizaciji

Od čega sve zavisi PR:
- Najviše od ključne reči, ukoliko vaša ključna reč ima veliku konkurenciju tu teže dolazite do većeg Pr. U tom slučaju jurite long taile izraze.
- Što relevantniji sadržaj koji je anchorovan preko relevantne ključne reči na relevatnim strranicama to dolazite do većeg PR
- Zavisi od lokala, nije isto imati PR 5 na .rs I na .com
- Od starosti domena. Lakše gradite PR ako imate već godinama tu stranu

Index stranica mora da bude čista I tako optimizovana da bude što dopadljivija botovima. Izbegavati gomilu inbound linkova na glavnoj strani, izbegavati banere na glavnoj. NE više od 10 inbound linkova na index strani, I 2 -3 outbound linkova , u suprotnom razvodnjavate svoj PR.

Update PR sajtova se ne dešava često, u toku jedne godine možda ima 4 – 5 updejta.
Inače PR 10 je google dao sebi I još malom broju stranica po svetu, možda dvadesetak.

U ovom spisku najboljih se oktobra 2009 godine našla I prezentacija Narodbe bibliotke srbije, www.nb.rs. . Nažalost ovo nije dugo trajalo I vraćen mu je PR 8. Kako se desilo da narodna biblioteka ima PR 10
pogledajte u tekstu.

Podelite sa prijateljima na facebook-u
This entry was posted in Seo optimizacija. Bookmark the permalink.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>