Google plaća kaznu od 500 miliona dolara

Kompanija Google je pristala da plati kaznu od 500 miliona dolara kako bi izbegla pokretanje krivičnog postupka zbog ostvarenog profita na reklamiranju u SAD zabranjenih onlajn apoteka.

Američki federalni zvanični, kako navode agencije, ističu da je Google od 2003. godne bio upoznat da posredstvom njegovog reklamnog sistema AdWords pojedine apoteke u Americi prodaju lekove koji se mogu dobiti samo uz recept, a čiji je uvoz u SAD zabranjen.

Kompanija je u jesen 2010. godine po prvi put priznala da u njenom sistemu postoje “rupe”. Tada je federalni sud u San Hozeu (država Kalifornija) pokrenuo građanska parnicu protiv vlasnika onlajn apoteka koji su koristili AdWords. Ti vlasnici su u reklamama navodili nazive preparata sa slovnim greškama, što nije smetalo da se oglas pojavi uporedo i sa rezultatima pretraživanja gde su zahtevi sa nazivom leka bili propisno napisani.

Kaznom od pola milijarde dolara, koju će platiti Gugl, obuhvaćena je zarada od reklamiranja svih apoteka, koje su nedozvoljeno prodavale preparate kao i ukupan prihod apoteka od te prodaje. Sumu za plaćanje kazne kompanija je uključila u finansijski izveštaj za prvi kvartal 2011. godine.

Korporacija je ranije bila na udaru kritike zbog nedovoljne pažnje prema svojoj poslovnoj politici kad je u pitanju reklamiranje lekova, obzirom da je poznato da oglašavanje farmaceutskih kompanija donosi veliku zaradu.
Google je ove godine objavio da će od sada prihvatati reklamu samo onih apoteka koje imaju licencu za poslovanje u svojoj zemlji. (Economy.rs, Tanjug 28. avgust 2011.)

Podelite sa prijateljima na facebook-u
This entry was posted in Google. Bookmark the permalink.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>